Veiligheid aan boord

Safety first

Elke dag zijn we aan boord van de Rode Swan bezig met veiligheid. Van vaardag tot onderhoud: alles is gericht op een veilige en verantwoorde vaart zodat je als meevarende gast zorgeloos kan genieten.
 
Zodra je aan boord stapt krijg je tijdens het welkomswoord de eerste informatie over welke veiligheidsvoorzieningen aan boord aanwezig zoals de brandmeldinstallatie en reddingsvesten.
 
Voor vertrek is er aan dek een veiligheids-zeil instructie: wat mag en kan je als gast wel doen en wat niet? Wat zijn veilige plekken aan dek? Hoe zorgen we ervoor dat we een veilige vaart hebben met onervaren meezeilers? Al deze aspecten komen aan bod.
Veiligheidsplan versie B

Certificaten & Keuringen

Alle belangrijke zaken aan boord worden ook gekeurd door de overheid. Aangestelde inspecteurs geven voor alle gekeurde zaken certificaten af. De certificaten kan je hieronder aanklikken en downloaden.

NB ivm met gepland masten en tuig  onderhoud ligt de Rode Swan van half februari tot en met begin april 2023 op de werf. De masten zijn van het schip af. IlenT geeft pas een nieuw mast en tuigcertificaat af zodra de masten er weer op staan. Hierdoor  verschijnt de Rode Swan tot en met begin april 2023 niet in het online register van Ilent.

 • Communitair Binnenvaart certificaat is nodig om met betalende passagiers te varen. Geldigheid 5 jaar. CBB Rode Swan
 • Mast en tuigkeurcertificaat van inspectie van staand en lopend want (mast, giek, lijnen en stagen) NB dit is het certificaat geldig tot 10 maart 2023. De masten liggen nu op de werf en IlenT geeft pas een nieuw certificaat af zodra de masten weer op het schip staan:  Tuigkeur Rode Swan
 • Er zijn 8 hand brandblussers aan boord die tweejaarlijks worden gekeurd door een gecertificeerde instantie: brandblusser certificaten
 • Alle automatische zwemvesten worden jaarlijks gekeurd: Lazilas certificaat
 • De electrische installatie wordt periodiek doorgemeten: Meggertest

Heb je vragen over certificaten of wil je meer details?  Neem dan contact met ons op.

Opleiding Bemanning

Een goed opgeleide bemanning is heel belangrijk voor een veilige vaart. Naast het vaste team van Vincent en Dorette varen er regelmatig andere maten (matrozen) mee. Deze worden aan boord opgeleid en ingewerkt. Zij hebben een medische keuring gehad en zijn in het bezit van een dienstboekje.
 
Bij het behalen van 360 geregistreerde praktijkdagen op gekeurde schepen en een diploma Kleine Zeilvaart aan de Enkhuizer Zeevaart School vraag je het ‘Zeilbewijs’ aan. Hiermee mag je als schipper varen op schepen als de Rode Swan.
 
Vincent heeft zijn Zeilbewijs behaald in 1996. Dorette heeft haar zeilbewijs gehaald in 2022.

Onderhoud

Groot onderhoud vindt plaats in het winterseizoen wanneer er niet gevaren wordt. Dan hebben we bijvoorbeeld tijd om de masten van het schip te halen, naar de werf te gaan, en het schip droog te leggen om de romp te verven.

Tijdens het seizoen doen we klein onderhoud en voeren we periodieke controles uit. Denk hierbij aan controles in de mast waarbij we lijnen en blokken bekijken die vanaf dek moeilijk te zien zijn. Maar ook een check van alle lijnen en vastmaakpunten.  Deze worden bijgehouden in een onderhoudslogboek.

Waarom de Rode Swan?

 • NAUTISCH

  Echt zeilen zonder motor, goede zeileigenschappen​

 • PROFESSIONEEL

  Ervaren, gediplomeerde bemanning

 • KWALITEIT

  Goed onderhouden schip

 • VEILIG

  Hoge railing, brede loopplank, automatische zwemvesten

 • COMFORT

  Net en ruim schip met overal veel stahoogte

 • GEZELLIG

  Scheepsbibliotheek, gezelschapsspellen, gitaar

 • RELAXT

  Zithoek aan dek, Fatboys, hangmatten

 • EXTRA'S

  Biertap, beamer, kinderfacilteiten

Sociale Media

Lidmaatschap

× Heb je vragen?